ACTUEEL

Ontruiming VUmc klaar

De ontruiming van het VUmc is klaar. Iets voor middernacht dinsdagavond waren alle 339 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen of naar huis gestuurd. In de loop van de week wordt duidelijk wanneer het ziekenhuis weer open kan gaan.

Het gebouw werd dinsdag ontruimd na een groot waterlek. Daardoor kwam een deel van het ziekenhuis blank te staan. Honderden patiënten moesten een andere plek krijgen. Een deel van hen kon in Amsterdam blijven. Zo gingen 125 tot 150 mensen naar het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het Slotervaart Ziekenhuis stelde zo'n vijftig bedden beschikbaar. Ook het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vangen patiënten op.

Andere patiënten moesten de hoofdstad verlaten. Zo gingen ongeveer negentig mensen naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht. Andere mensen werden naar Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Leiden gebracht. Het massatransport zorgde voor drukte op de wegen rond Amsterdam. Zo was het druk op de A2 richting Utrecht.

De evacuatie van het ziekenhuis verliep moeilijk, omdat de liftschachten onder waren gelopen. Daardoor viel de stroom soms uit. Het ziekenhuis kreeg hulp bij het evacueren van patiënten van mariniers. Bestuursvoorzitter Wouter Bos benadrukte dat geen enkele patiënt in gevaar was, "iedereen is veilig". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top