ACTUEEL

'Ongezondheid is grootste rem op economische groei'

Gezondheid moet gelden als essentiële productiefactor voor duurzame groei en in preventie moet meer geïnvesteerd worden. Dat stelt Hugo Backx, directeur GGD GHOR Nederland.

"Na jaren van tegenvallers, presenteert het kabinet deze Prinsjesdag eindelijk weer meevallers. Dat hadden nóg positievere berichten kunnen zijn, als Nederland jaarlijks niet ruim 11 miljard euro verliest door ziekte van werknemers." Het aantal mensen dat chronisch ziek is door hun leefstijl neemt toe. Een ongezonde leefstijl beïnvloedt daarmee meer en meer de levenskwaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen, dat schrijft Backx in ‘Eén procent meer economische groei door betere gezondheid’.

De afgelopen jaren hebben overheid, bedrijfsleven, onderwijs en zorg veel geïnvesteerd in gezondheidsbevordering en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Volgens Backx is echter meer nodig. Het aantal mensen met overgewicht stijgt en schadelijk alcoholgebruik neemt 'alarmerende vormen' aan. GGD GHOR Nederland wil hier, samen met overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, verandering in brengen. Backx: "Gezondheid moet nóg hoger op ieders prioriteitenlijst komen te staan en de status krijgen van essentiële productiefactor voor duurzame economische groei. Dat bereiken we niet met alleen 'reparatie achteraf'."

Preventie

Preventie heeft een extra investeringsimpuls nodig vindt Backx. "Hoewel de zorguitgaven dalen, kunnen deze verder omlaag door meer te investeren in preventie. Iedere euro die naar preventie gaat, betaalt zich terug." Daarnaast vindt Backx, dat juist in tijden van economische groei, extra geïnvesteerd moet worden in mensen die het minst profiteren van deze groei. "Het gaat ons om hen die vanwege lichamelijke of psychische problemen aan de zijlijn staan of voor wie zelfredzaamheid geen vanzelfsprekendheid is."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marianne Waling-Huijsen

16 september 2015

Vanuit financiën beredeneert klopt deze argumentatie wel, maar ik zou zo graag willen dat er een heel andere motivatie zou zijn om deze weg te willen bewandelen, namelijk dat je mensen gunt dat zij zich beter voelen en mee kunnen doen in de maatschappij zoals zij willen!

Top