Finance

Patiënten niet of later naar arts door hoger eigen risico

Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft sinds 1 januari 2015 weleens zorg uitgesteld of gemeden. Bijna de helft hiervan noemt het eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

VGZ vindt het daarom niet verstandig dat het verplicht Eigen Risico volgend jaar verder omhoog gaat van 375 naar 385 euro. "Mensen stellen zorg uit door de hoogte van het Eigen Risico, dat verergert in veel gevallen de klachten en het leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten", aldus bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van Coöperatie VGZ. "Daarnaast ontbreekt het maatschappelijk draagvlak voor een verdere verhoging van het eigen risico". Uit het onderzoek blijkt dat er wel publieke steun is voor een eigen risico van 210 euro per jaar.

Bijna één op de vijf (18 procent) Nederlanders zegt sinds 1 januari van dit jaar weleens zorg te hebben uitgesteld of gemeden. Voor jongeren geldt dit vaker dan voor ouderen: 23 procent van de mensen van 18 tot en met 34 jaar heeft wel eens zorg uitgesteld of gemeden, tegen 11 procent van de ouderen. De meeste mensen die zorg hebben uitgesteld, zeggen dat dit geldt voor huisartsbezoek. Bijna eenderde van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat huisartsbezoek niet onder het eigen risico valt. Andere vaak genoemde antwoorden zijn 'zorg bij een specialist in het ziekenhuis' en 'medicijnen op recept'.

Zorgmijders

De meest gegeven reden voor personen die zorg hebben uitgesteld of gemeden zijn dat het teveel geld kost of dat mensen het eigen risico willen uitsparen. Op de tweede en derde plaats staan redenen die met de ernst van de klachten te maken hebben. De top vier van meest gegeven antwoorden wordt gecompleteerd door het antwoord 'ik kon het niet betalen', dit noemt 17 procent van de zorgmijders. Tweederde van de mensen die zorggebruik hebben uitgesteld, gaf aan dat de klachten daarna zijn verergerd.

VGZ vindt het steeds verder verhogen van het eigen risico niet verstandig. Zorgverzekeraars hebben eerder ook al aangegeven  dat het eigen risico juist verder omlaag moet. De politiek gaat echter over de hoogte van het eigen risico en niet de zorgverzekeraar zoals vaak wordt gedacht. VGZ start een campagne om de mogelijkheid van betalingsregelingen meer onder de aandacht te brengen. Vanaf volgend jaar is het bovendien mogelijk om het eigen risico vooraf gespreid te betalen. Kliphuis: "Ook gaan we onze klanten nog actiever vertellen dat sommige zaken, zoals voorkeursmedicijnen,  vrijgesteld zijn van het eigen risico."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top