Finance

Overbodige renteswap kost Isala 25 miljoen

Overbodige renteswap kost Isala 25 miljoen

Het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft minstens 25,4 miljoen euro verloren als gevolg van een overbodige renteswap-constructie bij de financiering van de nieuwbouw. Dat meldt financiële website Follow the Money op basis van het jaarverslag over 2014.

In het jaarverslag is te lezen dat de bedoelde renteswap medio maart 2014 is afgekocht voor 15 miljoen euro. Daarnaast heeft het ziekenhuis de afgelopen vier jaar ruim 10 miljoen rente betaald zonder het bij de swap horende krediet te benutten. Een kostenpost van in totaal 25,4 miljoen euro, becijfert Follow the Money.  

De swap maakte onderdeel uit van de financieringsdeal die Isala in 2009 sloot met een bankenconsortium bestaande uit Rabobank, Fortis en BNG. In het kader hiervan kocht Isala een renteswap over een bedrag van 367,5 miljoen euro. Door zo de variabele rente in te ruilen voor een vaste, wilde Isala zich indekken tegen mogelijke rentestijgingen.

'Overhedge'

Al snel bleek dat Isala meer geld had geleend dan voor de nieuwbouw nodig was. Een deel van het krediet bleef hierdoor onbenut, terwijl de swap-kosten voor de oorspronkelijke hoofdsom gewoon doorliepen. In financieel jargon heet een dergelijke situatie, waarin de hoofdsom van de swap hoger is dan de feitelijke lening, ‘overhedge’. Om een einde te maken aan deze overhedge is de renteswap in 2014 afgekocht, zonder –zo laat Isala weten- verdere financiële gevolgen voor het ziekenhuis.

Kredietcrisis

Volgens Isala was de financieringsconstructie onder de toenmalige condities de beste oplossing om de nieuwbouwplannen vlot te trekken. “Deze periode kenmerkte zich door de kredietcrisis, waardoor het vrijwel onmogelijk was om bancaire financiering rond te krijgen”, zo stelt het ziekenhuis in een verklaring. “Uitstel van de nieuwbouw was echter geen optie, omdat de verbouwing van beide bestaande ziekenhuizen tot te veel extra investeringen zouden hebben geleid en de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd moest blijven.”

De keuze voor een renteswap was volgens Isala “in de context van 2009 de enige mogelijkheid”. “Doordat Isala deze financiering niet helemaal heeft hoeven benutten, maar wel een contract is aangegaan, heeft Isala een deel van de renteswap eerder afgewikkeld met daarbij behorende kosten. Kosten die Isala anders op een later tijdstip had gemaakt.”  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top