ACTUEEL

Trauma-artsen willen helmplicht voor e-bikes

De Nederlands Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) wil de helmplicht invoeren voor elektrische fietsen, ofwel e-bikes. De Fietsersbond is faliekant tegen. Veel mensen zouden volgens de bond dan helemaal stoppen met fietsen.

De trauma-artsen zien steeds meer e-bikers met hoofdletsel na een ongeval. "Veel van hen zijn al wat oudere mensen die ook suiker- en/of een hartziekte hebben. Dus elk letsel is voor deze mensen dubbel zo ernstig", zei de voorzitter van de vereniging, Inger Schipper in het NOS Radio 1 Journaal.

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, vindt dat er eerst gekeken moet worden naar de veiligheid van de fietspaden. Volgens haar zijn met name paaltjes op de fietspaden de oorzaak van veel ongelukken.

Brommer

De NVT wijst erop dat de helmplicht heeft gewerkt bij de brommer. "Het is aangetoond dat het heeft gewerkt om schedel- en hersenletsel te voorkomen", aldus Schipper.

De trauma-artsen benadrukken dat ze de mensen niet van de fiets willen jagen. Toch vreest de Fietsersbond dat juist dat zal gebeuren. "In landen waar een helmplicht ingevoerd is, daalt het fietsgebruik aanzienlijk", aldus Kluit.

Onderzoek

Vrijdag presenteren traumachirurgen uit Noord-Nederland cijfers over hoeveel van de fietsers e-bikers zijn, hoeveel ongelukken die krijgen en wat voor letsel die daarbij hebben opgelopen. De NVT wil dat onderzoek graag naar heel Nederland uitbreiden, zodat ze haar advies beter kan onderbouwen. Minister  Schipper heeft de resultaten, die vandaag in de Rai in Amsterdam worden gepresenteerd, al verontrustend genoemd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top