ACTUEEL

'Vaak geen informatie over datum medicijnen'

Op veel zelfzorggeneesmiddelen ontbreekt de noodzakelijke informatie over de uiterste houdbaarheid na opening. De Consumentenbond zegt dat op dertig van de vijftig onderzochte geneesmiddelen dat niet staat. Gebruikers lopen hierdoor het risico een bedorven hoestdrank of schimmelcrème te gebruiken. Het aanbreken van de verpakking kan niet alleen de kwaliteit beïnvloeden, maar ook de medicinale werking.

Fabrikanten zijn volgens Europese richtlijnen verplicht informatie over de vervaldatum na de eerste opening op hun geneesmiddelen te zetten; zowel op het product en zijn verpakking als in de bijsluiter. Alleen op die manier weten consumenten of de hoestdrank en neusspray van het jaar ervoor ook in het komende griepseizoen nog bruikbaar is.

Tijdens het bewaren veranderen geneesmiddelen. De werking kan verminderen en kunnen er giftige stoffen ontstaan. Ook kunnen er micro-organismen zoals bacteriën en schimmels in gaan groeien, zeker na het aanbreken van de verpakking.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zeggen dat ze eraan gaan werken om te zorgen dat de informatie op de zelfzorggeneesmiddelen verbetert. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top