ACTUEEL

Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn acht patiënten besmet met een multiresistente variant van de bacterie Klebsiella. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, maakte het ziekenhuis maandag bekend.

De patiënten raakten besmet op twee afdelingen chirurgie. De darmbacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica. Om verspreiding van de bacterie in het ziekenhuis te voorkomen is besloten om deze week alle dialysepatiënten te onderzoeken.

De darmbacterie Klebsiella is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Maar als iemand een infectie oploopt, zijn de mogelijkheden om die te bestrijden met antibiotica zeer beperkt. In Nederland komt de multiresistente Klebsiella pneumoniae weinig voor.

Inmiddels zijn vier van de patiënten bij wie de bacterie werd aangetroffen weer naar huis. Voor de chirurgische verpleegafdelingen gold een opnamestop. Een van de twee afdelingen is gedesinfecteerd en weer vrijgegeven voor de opname van nieuwe patiënten.

Volgens het ziekenhuis zijn de Inspectie voor de Volksgezondheid en de GGD op de hoogte gebracht. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft ruim 760 bedden en zo’n 4000 medewerkers.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakte enkele jaren geleden in opspraak nadat de Klebsiellabacterie was uitgebroken. Toen raakten 118 mensen besmet en zeker drie patiënten overleden. Een onderzoekscommissie stelde dat iedereen had gefaald in de aanpak van de darmbacterie.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top