Finance

AstraZeneca praat met Nederlandse start-up

Het Britse farmacieconcern AstraZeneca praat met het deels Nederlandse biotechnologiebedrijf Acerta Pharma over een mogelijke overname. Dat heeft het bedrijf maandagochtend bevestigd, naar aanleiding van een bericht in The Wall Street Journal.

De zakenkrant wist te melden dat AstraZeneca bereid is ruim 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) op tafel te leggen voor Acerta. Dat bedrijf, met vestigingen in het Brabantse Oss en op verscheidene plekken in de Verenigde Staten, bestaat sinds 2012. Het heeft nog geen medicijnen in productie.

Wel werkt Acerta aan een veelbelovend middel tegen leukemie. Nog maar een week geleden maakte de onderneming bekend dat het goede resultaten heeft geboekt in een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van het medicijn bij patiënten met een bepaalde vorm van chronische leukemie.

AstraZeneca wees vorig jaar een overnamebod van 120 miljard dollar van Pfizer van de hand. Sindsdien probeert het bedrijf via een reeks kleinere overnames zijn productaanbod uit te breiden. Voor farmaceuten is de aanvoer van nieuwe gepatenteerde middelen belangrijk omdat die de meeste omzet opleveren.

Concurrent AbbVie betaalde eerder dit jaar 21 miljard dollar voor Pharmacyclics. Dat bedrijf is eveneens gespecialiseerd in kankermedicijnen en heeft een middel tegen leukemie op de markt waar het product van Acerta op termijn mee moet gaan concurreren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top