ACTUEEL

Ruwaard-cardiologen weer berispt

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mogen als arts blijven werken. Ze krijgen geen beroepsverbod. Ze hebben dinsdag ook in hoger beroep een berisping gekregen van het Centraal Tuchtcollege.

De drie werkten voor de afdeling cardiologie in Spijkenisse. Daar stierven bovengemiddeld veel patiënten, kwam in 2010 naar buiten. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam dat door chaos. Daarom eiste de dienst een beroepsverbod. Daarvoor zouden ze uit het zogeheten BIG-register moeten worden geschrapt.

Het Regionaal Tuchtcollege hield het vorig jaar bij een waarschuwing. De chaos was wel bewezen, maar de gevolgen voor de patiënten niet, zeiden de tuchtrechters. Daarom ging de IGZ in beroep, maar de hoogste tuchtrechter bevestigde de straf dinsdag.

"Ze moesten opereren binnen een ziekenhuis waar de zaken ook niet echt heel goed georganiseerd waren. De klachten waren wel ernstig, maar niet zo dat je direct kon zeggen dat de patiëntenbelangen zijn geschonden'', aldus het Centraal Tuchtcollege. Bovendien zijn er "nogal wat persoonlijke consequenties'' geweest voor de artsen, omdat hun namen naar buiten zijn gekomen en "op die manier zijn ze ook al voor een deel gestraft''. Wel verdienen de cardiologen een berisping "voor de slechte organisatie van de maatschap en de daardoor verleende zorg''. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top