ACTUEEL

Patiënten MST Enschede mogen eigen medicijnen meenemen

Patiënten die in Medisch Spectrum Twente in Enschede worden opgenomen, mogen vanaf komende zomer hun eigen medicijnen meenemen. Op elke kamer van het nieuwe ziekenhuis komt een medicijnbox waarin de pillen kunnen worden bewaard, zo meldt dagblad Tubantia.

Gewoonlijk krijgen patiënten in het ziekenhuis nieuwe medicijnen. Ziekenhuizen doen hun eigen inkoop en hebben vaak andere merken medicatie dan de eigen apotheek. De vorm en kleur van geneesmiddelen kan verschillen. Vooral voor ouderen kan dat verwarrend zijn en leiden tot ongelukken.

MST-apotheker Hadewig Colen promoveerde bijna tien naar geleden aan de Universiteit Twente met haar onderzoek naar het veiliger verstrekken van medicijnen. De medicijnboxen zijn daar een voortvloeisel van.

In de medicijnboxen van het MST Enschede komen de medicijnen die de patiënt al gebruikt, aangevuld met de pillen die voor de ziekenhuisopname nodig zijn. Op de ziekenhuisafdelingen komen ook beveiligde medicijnkasten, de zogeheten Pyxis-kasten. Verpleegkundigen kunnen die met een vingerscan openen. Ook houdt de kast bij wanneer de medicijnen zijn toegediend en bij welke patiënt, aldus Tubantia.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Veronica van Nederveen

31 december 2015

Ik hoop voor de patiënten in het MST/E dat andere vernieuwingen niet ook bijna 10 jaar moeten wachten voordat deze worden ingevoerd!

Wulf van Loenen

3 januari 2016

Hé hé eindelijk een verstandig besluit. Herhaaldelijke opnames van onze chronisch zieke dochter met steeds weer het gekrakeel over of wij haar eigen medicijnen (zelf) mochten toedienen staan ons nog helder voor de geest. Overstappen op een merk van het ziekenhuis, waar vaak een dag op gewacht moet worden voordat ze het in huis hadden, had vaak extra disbalans bij haar tot gevolg. Het is zo belangrijk dat er bij chronisch zieke mensen zo weinig mogelijk in de war gegooid wordt. Alleen andere vulstoffen naast de werkzame stof kan al gevoelig liggen. En gekrakeel hierover met ziekenhuispersoneel nog meer.

Top