ACTUEEL

Erasmus MC krijgt half miljoen voor therapie leverkanker

Het Erasmus MC ontvangt 500.000 euro van het farmaceutische bedrijf Pfizer voor het helpen ontwikkelen van een immunotherapie tegen HCC-leverkanker. Leverkanker is nu nog slecht te behandelen.

Hepatocellulair carcinoom (HCC) is de meest voorkomende vorm van leverkanker. De ziekte is slecht behandelbaar en staat wereldwijd op de derde plaats als oorzaak van sterfte door kanker, volgens medisch bioloog Jaap Kwekkeboom van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL). Het Erasmus MC ontvangt jaarlijks zo'n tweehonderd nieuwe HCC-patiënten. Het ziekenhuis kan de meesten van hen op dit moment geen genezende behandeling aanbieden. "HCC reageert nauwelijks op chemotherapie", aldus Kwekkeboom.

Met de onderzoeksbeurs gaan de onderzoekers aangrijpingspunten in kaart brengen voor een immunotherapie. Bij deze therapie wordt het afweersysteem geholpen om zelf tumorcellen te doden. Immunotherapie wordt al bij andere aandoeningen ingezet, maar is nog niet beschikbaar voor patiënten met HCC. De resultaten van het onderzoek worden over een paar jaar verwacht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top