Tech

Computerprogramma kan helpen bij stellen diagnose alzheimer

Het computerprogramma PredictAD is een nuttig hulpmiddel bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer bij mensen met milde cognitieve klachten. Dit meldt het VU medisch centrum (VUmc).

Nu moeten neurologen de diagnose stellen op basis van klinische gegevens, eventueel aangevuld met MRI-scans en hersenvochtanalyse, maar dat blijkt lastig. Bij aanvullend gebruik van het computerprogramma, blijkt er van elke patiënt een voorspelling te kunnen worden gedaan of hersenschade als gevolg van alzheimer ten grondslag ligt aan de verschijnselen, of niet. De studie is gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease.

Mensen met milde cognitieve klachten – zoals geheugenklachten, zonder dat er sprake is van beperkingen in het dagelijks leven – willen doorgaans weten of ze te maken hebben met de ziekte van Alzheimer. Biomarkers uit MRI-scans en analyse van hersenvocht kunnen artsen duidelijkheid geven over de aanwezigheid van hersenschade als gevolg van Alzheimer of niet. Het geven van een prognose op deze manier is echter lastig, volgens het VUmc zijn gegevens soms met elkaar in tegenspraak of zijn er niet genoeg data.

Voorspelling

Samen met Wiesje van der Flier onderzocht klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het VUmc Alzheimercentrum de gegevens van een groep patiënten met milde cognitieve klachten. Deze mensen waren ten minste twee jaar gevolgd en van hen was inmiddels bekend wie dementie had gekregen en wie niet. Rhodius: "Door de gegevens van de patiënten met de PredictAD-tool in samenhang te bekijken, konden we een voorspelling maken of de patiënt dementie zou ontwikkelen of niet."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top