Finance

Miljoenensubsidie voor onderzoekers UMCG

Psycholoog Marieke Wichers en moleculair oncoloog Marcel van Vugt van het UMC Groningen ontvangen een grote wetenschappelijke subsidie van de EU, bedoeld voor talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring. Zowel Wichers als Van Vugt ontvangt een bedrag van 2 miljoen euro van de European Research Council.

Marcel van Vugt ontvangt de EU-subsidie voor zijn onderzoek naar replicatiestress. Tumorcellen maken veel fouten tijdens hun celdeling. Een groot deel daarvan ontstaat tijdens het verdubbelen van hun DNA. De gedachte is dat dit met name bij zeer agressieve tumoren vaker voorkomt. Dit fenomeen heet 'replicatie-stress'. In zijn onderzoek gaat Van Vugt na hoe tumorcellen weten te overleven met grote hoeveelheden replicatie-stress. Hij gaat onderzoeken welke genen hier een rol in spelen en of het therapeutische waarde heeft om ze te remmen in kankercellen. Daarnaast gaat hij een methode ontwikkelen die replicatie-stress kan meten in tumorweefsel.

Marieke Wichers onderzoekt waarschuwingssignalen voor kantelpunten in psychiatrische symptomen. Het verloop van psychiatrische klachten van mensen gaat op en neer. Het kan een tijd lang heel goed gaan met iemand die in het verleden een depressieve episode heeft gehad. Toch kan diegene plotseling weer terugvallen. Een cruciale vraag is of dit soort plotselinge kantelpunten te voorzien zijn. Wichers gaat onderzoeken of deze verschuivingen in psychiatrische symptomen worden voorafgegaan door waarschuwingssignalen. Dit zou dan patiënt-specifieke informatie kunnen opleveren over de nadering van een kantelpunt in klachten. Ze gaat in deze studie na of psychiatrische stoornissen zich gedragen als zogeheten complex dynamische systemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top