Finance

Verlieslijdend borstkankerziekenhuis op de schop

Verlieslijdend borstkankerziekenhuis op de schop

Breast Care Nederland heeft op 26 januari 2016 een meerderheidsbelang verworven in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis. Oprichter Jan van Bodegom is opgestapt bij het eerste Borstkankerziekenhuis van Nederland en er is een nieuw bestuur gevormd.

Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis heeft uitmuntende klantbeoordelingen, maar zit financieel in zwaar weer. RTLZ meldt op basis van de op 31 januari 2016 gedeponeerde jaarrekening over 2014 dat het ziekenhuis forse verliezen heeft geleden. In 2014 bedroeg het verlies 2,7 miljoen op een omzet van 4,9 miljoen euro, terwijl in 2013 een verlies van 3,2 miljoen euro genoteerd werd.

Contractering

In het directieverslag staat dat de verliezen deels te wijten zijn aan de contractering van Zilveren Kruis-Achmea. “Hoewel vier grote zorgverzekeraars de zorg van het Alexander Monro Borstziekenhuis vanaf de start in 2013 contracteerden, werd ook in 2014 de groei bemoeilijkt door uitblijven van een contract met zorgverzekeraar Zilveren Kruis-Achmea, de zorgverzekeraar met het grootste marktaandeel in ons kernwerkgebied.”

Hoewel Zilveren Kruis-Achmea het Borstkankerziekenhuis inmiddels voor de komende drie jaar heeft gecontracteerd als voorkeursaanbieder, was het toch nodig om actie te ondernemen. RTLZ meldt dat Breast Care Nederland, een bedrijf van chirurg Marjolein de Jong en Jurist Mieke van Schuppen, 75 procent van de aandelen heeft verworven, waarna door een kapitaalinjectie van 3 miljoen een lening bij ABN AMRO afgelost kon worden.

Nieuwe plannen

In een verklaring van Breast Care Nederland worden de nieuwe plannen toegelicht: “Om verdere uitbouw te kunnen realiseren was het tijd voor een volgende fase. Deze fase gaat het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in met een nieuw bestuur, bestaande uit Paul Venhoeven (voormalig voorzitter raad van bestuur Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie, red.), Mieke van Schuppen en Marjolein de Jong. Jan van Bodegom heeft in goed overleg afscheid genomen en zal zorg dragen voor een zorgvuldige overdracht. Hij blijft zich bezighouden met het ontwikkelen en bouwen van vernieuwende zorgconcepten.

Bestuurder Venhoeven laat aan RTLZ weten dat het Alexander Monro Ziekenhuis door de herfinanciering en de groeiende patiëntenstroom nu weer financieel gezond is. "In 2015 is nog verlies gemaakt, maar in het lopende jaar wordt er met zekerheid een flinke winst geboekt."

Volgens RTLZ is de raad van commissarissen inmiddels  vervangen door de toezichthouders van Breast Care Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top