ACTUEEL

Griepvaccin sluit weer niet aan bij virussen

De griepprik sluit voor het tweede jaar op rij niet volledig aan bij de virussen die rondgaan. Het vaccin beschermt wel goed tegen het type A-virus dat heerst, maar het type B-virus dat in het vaccin zit, komt niet overeen met de B-griep die nu heerst. Dat meldt het AD.

Gé Donker, huisarts en epidemioloog van het Nivel, bevestigt tegenover de krant dat het type B-virus waar mensen nu mee geïnfecteerd raken, het virus uit de Victoria-lijn, een ander virus is dan dat in het vaccin, het type uit de Yamagata-lijn.

Vorig jaar leidde de mis-match ertoe dat de griepepidemie veel langer duurde dan het gemiddelde van acht weken. Over de gevolgen voor dit jaar zijn de meningen verdeeld. Donker verwacht geen lange epidemie, omdat er nog niet veel mensen geïnfecteerd zijn met het B-virus. Bovendien is zijn de symptomen bij de B-griep minder heftig.

Carl Koppeschaar, griepkenner en initiatiefnemer van De Grote GriepMeting, spreekt dit laatste tegen en sluit niet uit dat er nog aanzienlijk meer mensen geïnfecteerd raken, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top