Vastgoed

Beschermd Wonen-concept in Nijmegen opgeleverd

Beschermd Wonen-concept in Nijmegen opgeleverd

ZZG zorggroep en FAME Planontwikkeling werken samen aan het concept Beschermd Wonen. Na de nieuwbouwprojecten Eikenhorst en de Kloostertuin in Groesbeek is deze week het complex Juliana in Nijmegen opgeleverd. Volgende week trekken de eerste bewoners er in.

Juliana is een woongebouw voor 32 bewoners met dementie en met een somatische zorgbehoefte. Het complex in het oosten van Nijmegen is gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie Talis en in samenwerking met KlokBouwOntwikkeling. Het staat op het voormalige terrein van verpleeghuis Margriet. De vier verdiepingen hebben telkens acht woningen met elk een eigen slaapkamer, woonkamer, badkamer en keuken. Ze komen uit op een gezamenlijke ruimte met een buurtkamer en belevingshoeken waar bewoners elkaar ontmoeten. De etages zijn zo ingedeeld dat privacy en toezicht in balans zijn.

Financieringsvormen

Beschermd Wonen is op deze locatie bedoeld voor bewoners met een zorgzwaartepakket van ZZP 5 en hoger. Zij huren van en kopen zorg in bij ZZG zorggroep. Net als in Eikenhorst en de Kloostertuin lopen hier verschillende financieringsvormen door elkaar. De kosten voor wonen en zorg worden betaald vanuit ZZP, VPT, MPT of PGB. “Dit heeft tot gevolg dat het zorgleefplan nog meer leidend wordt en medewerkers deze beter lezen en interpreteren”, zegt Anneke Nijhoff, senior ontwikkelaar wonen & services van FAME Planontwikkeling. Manager Erik van Pinxteren van ZZG vult aan: “Samen met de bewoners en hun familie kiezen we van tevoren de invulling van de woning en de zorg.” Daarvoor hebben de partijen een keuzesysteem ontwikkeld met een plus- en een bouwstenenpakket bovenop een vast basispakket.

Eigen leven

“Dit concept is veel meer dan alleen een gebouw”, laat Nijhoff zien. “Het gaat om zorg waarbij eigen leven centraal staat, omringd door het eigen netwerk. Die worden ondersteund door zorgprofessionals met daaromheen  de maatschappelijke context zoals gemeenten en zorgverzekeraars. De basis is het persoonlijk gesprek met vragen als ‘wat vindt u belangrijk?’ en ‘hoe kunnen we dit met elkaar regelen?’.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top