Finance

Kamer wil eind aan geheime prijsafspraken met farmaceuten

Een ruime Kamermeerderheid van SP, CDA, D66, PVV, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) woensdag opgeroepen om meer openheid te geven over de prijzen die zij met de geneesmiddelenfabrikanten afspreekt. De Kamer vindt de geheime afspraken ondemocratisch en niet transparant, zo meldt nieuwssite Medisch Contact.

Sinds drie jaar onderhandelt Schippers met farmaceuten over de prijs van dure, nieuwe medicijnen.  Sinds 2015 gebruikt ze bij de onderhandelingen een nieuw instrument, de sluis. Een duur geneesmiddel wordt niet automatisch toegelaten tot het verzekerde pakket, maar in de wacht gezet. Tijdens deze wachtperiode onderhandelt Schippers met de producent over een korting. De korting en de uiteindelijke prijs blijven geheim.

De Kamer verweet de minister woensdag tijdens het debat over haar geneesmiddelenvisie dubbelheid. Aan de ene kant roept zij de zorgsector op meer transparantie, maar aan de andere kant maakt ze geheime afspraken met de farmaceuten.

"Ideale wereld"

Schippers zei dat zij de frustratie bij de Kamerleden begrijpt, maar wees er ook op dat zij zonder geheimhouding de korting niet zou krijgen. "En als ik geen korting beding, betekent dit dat wij of de oorspronkelijke prijs moeten betalen die een fabrikant vraagt of dat wij moeten besluiten dat het middel niet in het verzekerde pakket komt. Die weg wil ik niet bewandelen. Ik zou ook wel in een ideale wereld willen leven, maar de realiteit is anders."

De minister stuurt binnenkort wel een overzicht van wat de geheime onderhandelingen met de farmaceutische bedrijven in 2014 in totaal hebben opgeleverd. "Ik kan u helaas niets vertellen over individuele onderhandelingen, maar cumulatief ben ik wel transparant", aldus de minister.

Op maandag komen de EU-ministers voor Volksgezondheid bij elkaar, onder leiding van EU-voorzitter Nederland. Minister Schippers wil bekijken of met een aantal EU-landen gezamenlijke afspraken met de geneesmiddelen industrie kunnen worden gemaakt, aldus Medische Contact.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top