ACTUEEL

UMC Utrecht onder verscherpt toezicht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis wordt al sinds oktober vorig jaar nauwlettend in de gaten gehouden, naar aanleiding van een aantal calamiteiten op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO).

De inspectie is naar eigen zeggen een onderzoek begonnen naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en HHCO. Met het instellen van verscherpt toezicht kijkt de inspectie of de directie van het UMC Utrecht de noodzakelijke stappen zet bij "het herstellen van het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van zorg".

Volgens IGZ is de directe aanleiding voor de maatregel "het handelen van de raad van bestuur in de afgelopen periode en met name de communicatie van het ziekenhuis richting de inspectie rond de werkhervatting van een arts die sinds november was vrijgesteld van directe patiëntenzorg".

De problemen bij het UMC Utrecht werden eind vorig jaar aan het licht gebracht door onderzoeksprogramma Zembla. De afdeling keel-, neus- en oorheelkunde zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Inspecteurs zullen aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen aan het ziekenhuis. De instelling moet maandelijks rapporteren over de voortgang.

In een korte reactie op de eigen website laat UMC Utrecht weten dat het patiëntenbelang voorop staat: "Dat is ons grootste goed. Wij gaan er alles aan doen om benodigde verbeteringen voortvarend te realiseren. Daar hebben we een herstelplan voor gemaakt. Wij verlenen de Inspectie alle medewerking om de uitvoering, de voortgang en de resultaten daarvan te toetsen. We werken hier met vertrouwen aan." (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top