ACTUEEL

'Zorgkaart Nederland zegt niets over kwaliteit zorg'

De scores op Zorgkaart Nederland zeggen helemaal niets over de kwaliteit van zorg. Daarvoor zijn er nog veel te weinig mensen die de website daadwerkelijk gebruiken om hun ervaringen met zorgverleners een cijfer te geven. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd op de website van het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Minister Schippers (Volksgezondheid) roemde Zorgkaart Nederland vorige week nog als tool voor meer transparantie in de zorg. Het door de minister uitgeroepen Jaar van de Transparantie was een succes en Zorgkaart Nederland droeg daaraan bij, aldus de minister. Naar nu blijkt is dat nergens op gebaseerd. "In het Jaar van de transparantie – dat in maart 2016 afliep – was ZorgkaartNederland.nl nog lang niet de betrouwbare website die minister Schippers zo graag zou zien als bron van informatie over de daadwerkelijke kwaliteit van zorg", schrijven de onderzoekers.

Nog geen 1 procent

Zorgkaart Nederland rapporteerde in juli 2015 980 duizend bezoekers per maand, van wie 763.000 unieke bezoekers. Uit het onderzoek naar de site blijkt dat er in 6 jaar tijd in totaal 45.548 keer een waardering aan medisch specialisten werd gegeven. Dit betekent dat per maand gemiddeld 0,08 procent van de unieke bezoekers een stem uitbrengt – het conversiepercentage. Ter vergelijking: webwinkels halen gemiddeld op 2,5 procent.

99,9 procent gebruikt de website dus voor het opzoeken van de cijfers en waarderingen van specialisten en specialismen. In zijn 6-jarige bestaan verzamelde Zorgkaart Nederland cijfers over 56,6 procent van alle medisch specialisten. Echter, de score van een specialist wordt pas valide geacht bij minste 9 waarderingen. Wanneer dit criterium gehanteerd wordt, zijn de cijfers van slechts 7,6 procent van alle specialisten valide, stellen de onderzoekers vast. De informatie die 99,9 procent van de bezoekers zoekt, is dus niets zeggend.

Zorgkaart Nederland "geeft patiënten en specialisten inzage in de opinie van individuele patiënten, maar maakt de daadwerkelijke kwaliteit van zorg niet inzichtelijk. Om een betere indruk van de kwaliteit van zorg te krijgen zijn substantiële verbeteringen van dit instrument nodig", aldus de onderzoekers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top