Finance

Schippers in geweer na prijsstijging ADHD-medicijn

Minister Schipper (Volksgezondheid) laat onderzoeken of apothekers toch de mogelijkheid kunnen houden om ADHD-medicijn dexamfetamine te bereiden én te leveren. De minister doet dit nadat de prijs voor het middel deze maand fors steeg doordat fabrikant Eurocept het middel officieel heeft laten registreren

Dexamfetamine werd tot nu toe door enkele apothekers gemaakt en geleverd aan andere apotheken voor de verkoop aan patiënten. Dit voorjaar kon Eurocept het middel onder de naam Amfexa geregistreerd te krijgen. Apothekers mogen het daardoor niet meer aan elkaar verkopen.

Volgens apothekersorganisatie KNMP is het middel vier keer zo duur geworden en moeten de patiënten het grotendeels zelf betalen. Dertigduizend adhd-patiënten moeten nu gemiddeld 50 euro per maand bijbetalen voor hun dexamfetamine, zo schrijft de Volkskrant.

KNMP raadt patiënten aan op zoek te gaan naar een apotheker die het zelf maakt. Het middel zelf maken en direct aan de patiënt verkopen mag nog wel. Daarnaast roepen ze de minister op om op te treden tegen het "schofterige" gedrag van Eurocept.

Alleenrecht

Minister Schippers is het met de apothekers eens dat het voor producenten te makkelijk is om middelen te vast te leggen en de prijs vervolgens te verhogen. "Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft", schreef zij eerder dit jaar in haar geneesmiddelvisie.

De bescherming van geregistreerde medicijnen is bedoeld de farmaceutische sector te stimuleren nieuwe middelen te ontwikkelen. Volgens Schippers wordt er nu soms misbruik van de regeling gemaakt om zo de maximale winst te behalen.

Volgens producent Eurocept is de prijs van Amfexa op het Europese gemiddelde en is het enige probleem dat het niet helemaal wordt vergoed.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

peter8

3 mei 2016

De prijs ligt helemaal niet op "het Europese gemiddelde". Het gaat om een middel uit 1887 dat voor een paar cent per pil is te maken en waarvan de werking in de afgelopen 130 jaar UITGEBREID is onderzocht. Denk aan een wetenschappelijk artikel of 50.000. De prijs van door de apotheker gemaakte dexamfetamine in Belgie ligt bijvoorbeeld 14 x zo laag als de prijs die Eurocept in Duitsland vraagt voor een pil.

Productiekosten: circa 2 cent per pil van 5 mg. Prijs in België: 12 cent. Prijs in Nederland (apotheek): 27 cent. Prijs in Nederland (Eurocept): 1,07. Prijs in Duitsland, waar Eurocept al sinds 2011 het alleenrecht heeft: 1,64. Alles per 5 mg.

Top