Finance

Gemeentelijke zorgpolis valt duur uit voor gezonde minima

Gezonde minima zijn vaak duurder uit met een collectieve gemeentelijke polis dan met een normale zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) waarover BNR bericht.

De collectieve gemeentelijke polissen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Minima zijn niet verplicht om via de gemeente een zorgpolis af te sluiten, maar het wordt hen door veel gemeenten wel aanbevolen, zegt ZIC-oprichter Simon den Hollander op BNR. Toch kan dit voor minima met weinig gezondheidsklachten financieel ongunstig uitpakken. Dit komt doordat gemeenten relatief uitgebreide collectieve pakketten aanbieden met extra voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten.

De verschillen per gemeente zijn groot, aldus Den Hollander; in Pijnacker betaalden minima 172 euro zorgpremie, tegen 142 euro in aanpalende Zoetermeer.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Piet de Bekker

10 mei 2016

Wat goed dat hiermee de dekking voor een uitgebreid pakket (waarvoor formeel geen acceptatieplicht geldt) toch wordt gerealiseerd voor financieel kwetsbare mensen met gezondheidsklachten. Ik meen zelfs dat gemeenten in veel gevallen de betaling van het eigen risico laten meelopen in de premie. Zodat iedere financiële hickup wordt vermeden. En doordat vaak directe inhouding (bronheffing) plaatsvindt, is er geen risico op wanbetaling. Vinden kerngezonde minima het te duur, dan staat hen altijd vrij om een andere polis af te sluiten.

Simon de Waal

13 mei 2016

Vind het echt waardeloos. Veel mensen met een beperking zijn er op achteruit gegaan door de afschaffing van de WTCG. De speciale collectieve zorgverzekering voor minima zijn vaak een wassen neus. De enigen die hier wat mee opschieten zijn de grote zorgverzekeraars waar gemeentes contracten maar sluiten. extra kosten door handicap of chronische ziekte zouden net als voor de wtcg weer via de belastingen gecompenseerd moeten worden. Er zijn ook mensen,waaronder ik,die door een PGB niet weg kunnen bij hun verzekering. zelfs al is in sommige gevallen het aanbod voordeliger kan lang niet iedereen hier gebruik van maken.

Top