ACTUEEL

Nederlandse Obesitas Kliniek deels in Amerikaanse handen

Het Amerikaanse Medtronic, een bedrijf op het gebied van medische technologie, neemt een meerderheidsaandeel van 51 procent in de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). De strategische alliantie die de twee bedrijven aangaan, stelt de NOK in staat om geïntegreerde, value-based oplossingen te bieden voor de behandeling van morbide obesitas en om deze breder toegankelijk te maken in meer landen voor meer patiënten die een uitgebreide behandeling voor deze aandoening nodig hebben.

De NOK is een privékliniek en met acht vestigingen in Nederland de grootste en meest gespecialiseerde zelfstandige kliniek voor de behandeling van mensen met morbide obesitas – dit zijn mensen met een BMI hoger dan 40 of een BMI hoger dan 35 met één of meer co-morbiditeiten. De kliniek zet multidisciplinaire teams van specialisten in om een 'veilige en effectieve behandeling' van morbide obesitas te ontwikkelen. De behandeling bestaat uit een uitgebreide screening, preoperatieve zorg, de bariatrische ingreep, postoperatieve zorg en nazorg op lange termijn. Deze geïntegreerde aanpak is bovendien gericht op gedragsverandering van de patiënt, volgens de NOK 'een cruciaal element in de behandeling van morbide obesitas'.

De NOK en Medtronic delen de overtuiging dat het samenbrengen van de arts en de patiënt in een geïntegreerd value-based gezondheidszorgmodel kan resulteren in betere patiëntresultaten. Voglens Medtronic kan deze nieuwe benadering breder worden toegepast om zo meer patiënten in meer landen te kunnen helpen. De strategische alliantie met Medtronic laat de klinische besluitvorming en de privacy van patiëntgegevens onveranderd en volledig in de handen van de medische staf van de NOK. Daarnaast heeft deze alliantie geen verdere impact op de medische autonomie en klinische onafhankelijkheid van de NOK-klinieken.

Geïntegreerd zorgmodel

De alliantie markeert de eerste toetreding van Medtronic tot een geïntegreerd zorgmodel voor morbide obesitas. Dit is consistent met de van het bedrijf in de richting van nieuwe, value-based bedrijfsmodellen. In de huidige overeenkomst verwerft Medtronic een meerderheidsaandeel van 51 procent in NOK. Meer details over de transactie zijn niet gedeeld. De afronding van deze transactie wordt deze zomer verwacht, mits de bevoegde autoriteiten akkoord gaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top