Finance

SP ageert tegen hoger salaris Zeeuwse toezichthouders

De SP vindt het 'moreel verwerpelijk' dat Zeeuwse toezichthouders in de zorg hun honorarium het afgelopen jaar hebben verhoogd. Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft hierover vragen gesteld aan de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Edith Schippers (Volksgezondheid).

Dit schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant.

Als gevolg van de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen leden van de raad van toezicht hun eigen honorarium verhogen. Volgens de krant zijn de maximale vergoedingen voor toezichthouders verdubbeld per 1 januari 2015 in Zeeland. Bij Tragel Zorg, Ter Weel, ZorgSaam en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut zijn de bezoldigingen van de toezichthouders gestegen, soms met 60 procent.

Volgens de toezichthouders zijn hun werkzaamheden de afgelopen jaren zwaarder geworden. Maar de SP is kritisch. Kamerlid Leijten heeft daarom vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers. Ze vraagt bijvoorbeeld of zij der verhogingen gepast vinden. Verder wil ze een overzicht waaruit blijkt of er extra geld uit zorgpremies zijn gebruikt voor de vergoeding van toezichthouders.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Sporen

7 juni 2016

Of de verhoogde vergoedingen gerechtvaardigd zijn is mede afhankelijk of de toezichthouders ook daadwerkelijk meer tijd gaan stoppen in dit werk. Een maandelijkse urenspecificatie en -verantwoording zou een verplicht nummer moeten worden

I. M. Braal Braal

7 juni 2016

Het is de heer of mevrouw V. Sporen en het kamerlid Leijten kennelijk nog niet opgevallen, maar in de wet (Wet Normering Topinkomens 2) is de beloning van toezichthouders geregeld. Er geldt een maximum, gerelateerd aan het norminkomen (ook WNT2) van de bestuurder. En ja, de eisen die aan het toezicht worden gesteld zijn toegenomen. Dat vraagt extra tijd.
Het op uurbasis declareren, zoals V. Sporen kennelijk beoogd, zal er zeker voor zorgen dat, als een redelijke uurtarief wordt gehanteerd, de kosten van toezicht toenemen.

Top