ACTUEEL

Verscherpt toezicht Veilig Thuis Drenthe

Het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis Drenthe is onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ondanks een eerdere waarschuwing voldoet het meldpunt nog altijd niet aan een aantal cruciale voorwaarden die de veiligheid van gezinnen zoveel mogelijk moeten garanderen.

De instantie kreeg vorig jaar al een tik op de vingers van de inspecties. Uit een controle bleek toen dat Veilig Thuis Drenthe aan slechts acht van de 24 verwachtingen voldeed. Het ging daarbij met name over de gebrekkige bereikbaarheid en toezicht van de organisatie op de veiligheid van aangemelde gezinnen. Ondanks een 'verbeterplan' bleek onlangs bij een nieuwe controle dat de organisatie nog altijd op zes punten in gebreke blijft.

Zo hebben medewerkers van de dienst buiten kantooruren geen toegang tot het registratiesysteem. In geval van nood kunnen ze daardoor niet optreden. Ook is er een grote achterstand in de registratie. "Bovendien stellen de inspecties vast dat er onvoldoende vertrouwen is in de aanpak en werkwijze om deze tekortkomingen op eigen kracht en binnen redelijke termijn op te lossen", zo lieten ze woensdag weten.

Veilig Thuis Drenthe erkent de problemen in een reactie gericht aan de Inspectie Jeugdzorg. "We onderkennen dat wij meer grip moeten krijgen op ons registratiesysteem en we hebben onmiddellijk maatregelen genomen om verbeteringen te bewerkstelligen. Het bestuur en de directeur voelen zich verantwoordelijk voor deze gang van zaken en zetten in om het vertrouwen van de inspectie terug te winnen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top