Tech

Philips en Cordaan werken samen voor oudere met dementie

Philips en Cordaan gaan mensen met dementie helpen zo lang mogelijk thuis te wonen met behulp van slimme sensoren in huis. De twee organisaties tekenden tijdens de eHealthWeek 2016 een intentieverklaring om CareSensus te gaan inzetten in de regio Amsterdam.

CareSensus is een nieuwe oplossing voor leefstijlmonitoring op afstand, die helpt bij de zorg aan de groeiende groep alleenwonende ouderen met dementie. Cordaan is hiermee de eerste Nederlandse zorginstelling die deze nieuwe oplossing voor zorg op afstand in gebruik zal gaan nemen. Vorige week introduceerde Philips deze innovatie in de Verenigde Staten. Philips gaat de komende periode de oplossing aanpassen aan de vereisten van de Nederlandse markt voor Cordaan en andere zorgorganisaties.

CareSensus is met kleine sensoren verbonden aan een online platform. Deze worden na expliciete goedkeuring van de patiënt discreet op strategische plekken in het huis geplaatst, zoals de koelkast en de voordeur, en monitoren op afstand de cliënt 24 uur per dag. De gegevens die deze sensoren aanleveren, worden in Philips’ HealthSuite Cloud platform opgeslagen en met slimme algorithmen geanalyseerd. Zo ontstaat een persoonsspecifieke ‘blauwdruk’ van het activiteitenpatroon, waarna subtiele veranderingen vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Als een patiënt met beginnende dementie op zeer ongebruikelijke momenten het huis verlaat kan dit bijvoorbeeld duiden op dwaalgedrag.

Kwetsbaar

"Mensen met dementie zijn zeer kwetsbaar en lopen naarmate de aandoening zich ontwikkelt tegen steeds meer complicaties aan. Die bemoeilijken het zelfstandig wonen," zegt Jeroen Tas, CEO Connected Care and Health Informatics van Philips. "We combineren slimme technologie met persoonlijke zorg. Zo kan Cordaan vroegtijdig signalen opvangen of het mogelijk slechter gaat. Het zorgteam kan daar dan  preventief en efficiënt op reageren."

Nederland kent ongeveer 260 duizend mensen die leven met dementie. Meer dan 80 duizend van hen zijn alleenstaand en wonen zelfstandig thuis. "Een op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie," zegt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). "Passende zorg en ondersteuning voor mensen met dementie is van groot belang, want ook zij willen zo lang mogelijk zelfstandig meedoen in de samenleving. Ik vind het mooi dat Philips en Cordaan laten zien dat de ondersteuning van mensen met dementie door de inzet van eHealth geen abstracte toekomstmuziek is. Het leven van mensen kan er vandaag al beter van worden. Ik hoop dat meer technologiebedrijven en zorgorganisaties volgen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim Jongejan

10 juni 2016

"Deze worden na expliciete goedkeuring van de patiënt discreet op strategische plekken in het huis geplaatst"
Toch benieuwd hoe die expliciete toestemming van een patiënt met dementie dan verloopt. Het overzicht waarvoor men toestemming geeft is vaak bij dementerenden niet aanwezig. Holle frase waarmee dataflow naar Philips-applicatie geaccordeerd wordt.

Top