ACTUEEL

'Burgerhulpverlening nog niet overal dekkend'

Het aantal burgerhulpverleners in ons land is gegroeid van 90.000 eind vorig jaar naar 130.000 nu. De landelijke dekking steeg van 0,5 naar 0,8 procent, maar dat moet 1 procent van de Nederlandse bevolking zijn, om het project geslaagd te kunnen noemen.

Een burgerhulpverlener kan reanimeren en via zijn of haar mobieltje worden opgeroepen als in de directe omgeving iemand plotseling een hartstilstand krijgt. Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

De dekking in de grote steden is nog steeds relatief laag. Het grootst is de toename van het aantal burgerhulpverleners in Zuid- en Noord-Holland, waar er het afgelopen halfjaar respectievelijk 12.000 en 6300 bij zijn gekomen. Dat meldt de Hartstichting maandag. Het aantal dorpen en steden zónder burgerhulpverleners is bijna gehalveerd, van 230 naar 120.

Op dit moment is de dekkingsgraad het grootst in de provincies Overijssel (1,9 procent), Drenthe (1,2 procent) en Limburg (1,1 procent) en het laagst in Zuid-Holland (0,4 procent) en Utrecht (0,3 procent).

Hartstilstand

"We zijn blij dat het afgelopen half jaar zo’n 40.000 Nederlanders gehoor hebben gegeven aan onze oproep zich te registreren als burgerhulpverlener. Ons doel, een land waarbij slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen worden, komt steeds dichterbij", zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top