Finance

Schippers ziet nu geen oplossing voor Amfexa

Minister Edith Schippers (VWS) ziet geen oplossing voor patiënten die moeten bijbetalen voor het ADHD-medicijn met de werkzame stof dexamfetamine. Europese wetgeving staat merkloze bereiding van het medicijn door apothekers niet toe, omdat farmaceut Eurocept het middel heeft laten registeren voor de Nederlandse markt.

Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. “Zelfs als een werkwijze kan worden gecreëerd, waarbij de bereiders de patiënten die dexamfetamine gebruiken, als eigen patiënt in hun apotheek inschrijven, is nog steeds sprake van bereiding op grote schaal.” Zo’n werkwijze past in de ogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet binnen het huidig wettelijk kader van een EU-richtlijn. De inspectie heeft op verzoek van de minister onderzocht waar ruimte zit in de regelgeving. Die is er volgens inspectie niet.

De minister meldt in haar brief overigens dat een andere farmaceut ook een registratie heeft verkregen voor dexamfetamine. De tweede aanbieder kan volgens haar zorgen voor prijsconcurrentie, wat weer kan leiden tot prijsverlagingen. “De praktijk zal moeten leren of hierdoor de prijzen weer omlaag gaan en de patiënten met lagere of zonder bijbetaling dexamfetamine kunnen gebruiken.” Schippers kondigt aan dat ze gaat onderzoeken hoe ze kan voorkomen dat er grote prijsstijgingen plaatsvinden nadat geneesmiddelen worden geregistreerd voor een bekende bereiding.

Bezorgdheid

De KNMP heeft in april haar bezorgdheid geuit over de bijbetaling die ADHD-patiënten moeten doen voor Amfexa, waar zij voorheen de goedkopere apotheekbereiding dexamfetamine gebruikten. Volgens de brancheorganisatie is het nieuwe middel drie keer zo duur als de apotheekbereiding, die sinds 1 mei niet meer mag worden verkocht. Patiënten moeten soms wel tot 75 euro per maand bijbetalen voor Amfexa.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Lucien

28 juni 2016

Wat een desinformatie! Zelf moet ik 248 euro per maand bijbetalen.
En die prijsverlaging met een "concurrent" zal ook wel weer kul zijn.
Wist u dat de man van Schipper werkzaam is in de farmaceutische industrie? Het is niet de eerste keer dat die 2 iets samen bekokstoofd hebben,
Het word tijd dat er ingegrepen word in de macht van de farmaceutische industrie, en de zorg verzekeraars.
Onderstaande heb ik van de site independer.nl (lees Achmea)
Vida Alegria B.V. is een holding die op vele terreinen in de zorg geld probeert te verdienen voor zijn investeerders.
Een van de onderdelen van die constructie is Eurocept International B.V. en niet verbazingwekkend is Eurocept Homecare daar weer een onderdeel van.
Laat dat nou toevallig net het bedriif zijn dat vanaf nu als enige geregistreerde leverancier Amfexa mag distribueren.
Een win-win voor de zorgverzekeraars en de aandeelhouders van Vida Alegria maar ik en mijn lotgenoten zijn de tweevoudige verliezers. Ik moet nu minimaal 240 euro gaan betalen.

Mensen onderteken de petitie en zorg ervoor dat de overheid er weer is om ons te dienen, in plaats van de industrie!

https://nationaalzorgfonds.nl/

Top