Tech

Elektronische neus 'ruikt' oorzaak longaanval

Een nieuwe elektronische neus kan binnen enkele uren vaststellen of een longaanval is veroorzaakt door een bacterie of een virus. Daardoor kunnen COPD-patiënten in de toekomst veel sneller de juiste medicatie krijgen, concludeert longarts Wouter van Geffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een donderdag verschenen onderzoek.

Het opsporen van de oorzaak van zo'n longaanval wordt nu nog in laboratoriums vastgesteld, met dure en vaak tijdrovende technieken. "Met de eNose moeten we een paar uur wachten en met een laboratoriumonderzoek, dagen", zegt Van Geffen. De elektronische neus is een slim apparaatje waar patiënten in moeten ademen.

Bij een longaanval gaat de toestand van longpatiënten plotseling snel achteruit. Mensen met COPD moeten dan meestal veel hoesten, krijgen het benauwd en hebben last van taai slijm. Van Geffen onderzocht 43 patiënten die waren opgenomen met een ernstige longaanval. Met de nieuwe testmethode kon worden vastgesteld dat ongeveer de helft van de patiënten met antibiotica moest worden behandeld en de andere helft met virusremmers.

Wereldwijd

Doordat er minder ingewikkelde testen nodig zijn, kan de techniek volgens de Groningse longarts op termijn ook wereldwijd gebruikt worden in ziekenhuizen met minder faciliteiten. De techniek werd eerder onder andere al gebruikt voor het opsporen van darmontstekingen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top