Tech

Zorg Innovatie Atelier in Elsloo van start

Het nieuwe Zorg Innovatie Atelier (ZIA) in Elsloo gaat vrijdag van officieel van start. Dit publiek-private samenwerkingsverband voor zorginnovatie is medegefinancierd door de provincie Limburg en de gemeente Stein. Het ZIA is tevens erkend in het kader van het programma Waardigheid & Trots van het ministerie van VWS. De aftrap vindt plaats in de locatie Aelserhof van partnerorganisatie Vivantes.

Bij het Zorg Innovatie Atelier moeten zorginnovaties worden bedacht, uitgetest en doorontwikkeld. Daarnaast moet het een plek worden waar zorgmedewerkers, ondernemers, onderwijsorganisaties, kennisinstituten en cliënten van elkaar kunnen leren. Het doel is een hogere zorgkwaliteit tegen lagere kosten.

Behalve Vivantes zijn er momenteel nog acht andere organisaties partner: Zorgtechniek Limburg, Maaskant Wonen, Ergocare, Huis voor de Zorg, Cormel IT, BBano, Straight Systems en Soluzo. Toetreden tot de partners van ZIA kan nog. De toetredende organisatie of het bedrijf moet wel iets te bieden hebben:  diensten of producent die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de innovatie en die niet geleverd kunnen worden door één van de bestaande partners.

Ontstaan

De basis van ZIA ligt in de aanloop naar het Vivantes-verpleeghuis La Famille in Elsloo. Vivantes wilde het ‘verpleeghuis voor de toekomst’ bouwen. In samenwerking met diverse partijen werd een verpleeghuis gebouwd waarin met slimme technologische toepassingen wordt gewerkt. Via camera-monitoring en bewegingsdetectie kunnen zorgmedewerkers bijvoorbeeld dag en nacht in de gaten houden of alles in orde is met een cliënt.

Om de ervaringen uit La Famille verder de verspreiden zijn zorg-, tech- en overheidspartners bijeen gekomen om het ZIA te creëren.

Naast het samenwerkingsverband bestaat ZIA uit fysieke ruimtes: een verpleeghuiskamer, een zorgwoning, een ruimte ‘Slim bewegen voor ouderen’, een studieruimte en een conferentiezaal.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top