Finance

'Falende zorgtop moet salaris inleveren'

Bestuurders van slechte verpleeghuizen die meer verdienen dan de minister-president zouden vrijwillig hun salaris moeten verlagen. Regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat dinsdag in reactie op berichtgeving van de Volkskrant waaruit blijkt dat directeuren van slechte verpleeghuizen vaker meer dan de balkenendenorm verdienen dan directeuren van doorsnee-verpleeghuizen.

"Je bent aangesteld om te zorgen voor kwetsbare mensen, je zit daar niet om jezelf te verrijken. Als je zoveel geld opstrijkt en zo weinig presteert dan moet je jezelf schamen", vindt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Voor Marith Volp (PvdA) toont dit aan dat "hoge beloningen aan de top echt niet leiden tot betere zorg, integendeel zou je zeggen."

Eerder deze maand concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat een behoorlijk aantal verpleeghuizen de zorg voor ouderen niet goed aankan. Er zijn onder meer zorgen over de veiligheid. Over elf van de 150 onderzochte instellingen zijn de bedenkingen zeer groot. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

26 juli 2016

KAMERVRAGEN OVER HET EXORBITANT HOGE SALARISSEN VAN ELF WAARDELOOS PRESTERENDE ZORGBESTUURDERS
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de staatssecretaris van VWS over het bericht dat de top van de slecht presterende verpleeghuizen meer verdienen dan de norm.
1.)
Bent u bekend met het bericht: 'Top slechte verpleeghuizen verdient meer dan de norm'? (*)
2.)
Wat is uw oordeel over het feit dat bij zeven van de elf bestuurders van de zorginstellingen op de zwarte lijst, de salarissen hoger waren dan de Balkenendenorm?
3.)
Wat vindt u ervan dat instellingen aanvoeren, dat die hoge inkomens nodig zijn om de beste bestuurders aan te trekken? Vindt u dit met ons een lachertje?
4.)
Vindt u dat de Grootste Graaier, Evert de Glint, zich heeft bewezen als de beste bestuurder voor deze instelling?
5.)
Bent u met ons van mening dat het geld, dat aan deze exorbitante salarissen is uitgegeven, ingezet had moeten worden voor meer aan handen aan het bed? Zo nee, waarom niet?
6.)
Welke actie gaat u ondernemen? Bent u nu eindelijk bereid om deze bestuurders de wacht aan te zeggen?

mr.R.J. Vos RB

27 juli 2016

Als we het hebben over falende zorgprestaties, moet het dan ook niet gaan over falende leden van Raden van Bestuur en Raden van Toezicht in ziekenhuizen. Ik zou zeer aanbevelen om de prestaties daar ook kritisch onder de loep te nemen, en niet alleen maar te kijken naar de medische specialisten

V. Valk

27 juli 2016

@mr.R.J. Vos RB Ik ben het in deze met u eens. Voeg hierbij falende kabinetten, ministers en staatssecretarissen en de politieke partijen die hun beleid hebben gesteund. Uiteindelijk zijn zij eindverantwoordelijk en moeten zij hun eigen 'Balkenendenorm' maar eerst eens zien waar te maken.

Top