Tech

Softwarebedrijf moet JBZ miljoenen betalen

Softwarebedrijf moet JBZ miljoenen betalen

Softwarebedrijf Alert moet het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch op dinsdag 9 augustus geoordeeld.

De schadevergoeding vloeit voort uit de mislukte invoering van het elektronisch patiëntendossier bij het ziekenhuis. Naast de schadevergoeding moet het Nederlands-Portugese bedrijf Alert ook een bedrag van ruim 1 miljoen euro terugbetalen dat het eerder ten onrechte had ontvangen.

De juridische afwikkeling van het debacle sleept al jaren. Alert en JBZ waren in 2008 met elkaar in zee gegaan voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier en een ICT-systeem. Volgens het JBZ schoot Alert in de uitvoering ernstig tekort en werden deadlines niet gehaald. Ook voldeed de geleverde software niet.

Struikelblok

Het systeem kwam uiteindelijk niet verder dan de testomgeving. Struikelblok waren onder meer de aanpassingen die nodig waren om het systeem in lijn te brengen met de Nederlandse regels. Alert heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het welslagen van het EPD-traject een gezamenlijke verantwoordelijkheid was. Volgens Alert was één en ander ook contractueel vastgelegd.

Hoger beroep

Nadat het ziekenhuis de samenwerking verbrak en naar de rechter stapte, stelde deze in eerste instantie het ziekenhuis grotendeels in het ongelijk. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof echter dat de overeenkomst niet impliceerde dat het JBZ en Alert in gezamenlijkheid de benodigde software zouden ontwikkelen. Toen in de loop van 2011 duidelijk werd dat Alert de opleveringsdeadlines niet zou halen, ondanks een laatste kans die het JBZ destijds bood, stond het ziekenhuis volgens het gerechtshof in haar recht met opzeggen van het contract.

Naast het JBZ zijn ook het Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg/Waalwijk, Atrium MC uit Heerlen (sinds kort onderdeel van Zuyderland) en ziekenhuis Bernhoven uit Oss en Veghel in juridisch conflict met Alert. Daarnaast is ook de gezamenlijke ziekenhuisapotheek van ziekenhuisapotheek van Bernhoven en het JBZ ZANOB partij in het conflict.

Gevolgen

Met de uitspraak begint er langzaam tekening te komen in de feitelijke financiële gevolgen van de mislukte EPD-implementatie. Het JBZ zegt een schade van ruim 24 miljoen euro te hebben geleden. Om die reden eist het ziekenhuis naast de nu toegekende claim nog een schadevergoeding van 8 miljoen euro.

Ook het Atrium MC heeft recht op een schadeloosstelling. Eind juni oordeelde de rechtbank daarentegen dat ZANOB Alert juist een schadevergoeding moet betalen. De hoogte van de vergoeding wordt nader bepaald. Rond het Twee Steden Ziekenhuis, dat net als JBZ door de civiele rechter in het ongelijk werd gesteld, loopt nog een hoger beroep dat in september verder gaat.

Alert op zijn beurt eist 70 miljoen euro van Nederlandse contractpartners wegens contractbreuk en reputatieschade.  De rechtbank heeft nog niet geoordeeld of de ziekenhuizen en de apotheek gezamenlijk onrechtmatig hebben gehandeld ten opzichte van Alert.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top