Finance

Patiëntenfederatie boos over arrest 'eigen verantwoordelijkheid'

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt. Patiëntenfederatie Nederland laat weten hierdoor "verbaasd en onaangenaam getroffen" te zijn.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat een patiënt een rekening van een specialist moest betalen. De specialist was niet gecontracteerd door de verzekeraar van de patiënt. Het Hof spreekt van ‘de eigen verantwoordelijkheid’ van de verzekerde.

“Ik had verwacht dat het Hof op zijn minst ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de zorgverlener had gelegd”, zegt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland. “Noem het een morele plicht om je aankomende patiënt te vragen of hij contact heeft gehad met zijn zorgverzekeraar.”

Zij wijst er op dat het wettelijk tot de algemene verplichtingen hoort van zorgaanbieders om hun patiënten tijdig en zorgvuldig te informeren over de kosten."De vraag of iemand is verzekerd, lijkt me daar zeker onder vallen. Onbegrijpelijk dat de rechter daaraan is voorbijgegaan en de patiënt in de kou laat staan."

Volgens de Patiëntenfederatie bestaat zeker bij mensen in vrijgevestigde beroepen de kans dat zij geen contract hebben. "Dan is het ook in het belang van de specialist, fysiotherapeut of psycholoog dat hij vooraf met de patiënt bekijkt of de zorg wel wordt betaald”, aldus Veldman.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top