ACTUEEL

'Bestaande medicijnen werken tegen zika-virus'

Amerikaanse onderzoekers hebben enkele bestaande geneesmiddelen gevonden die actief zijn tegen het zika-virus. Het gaat onder meer om het middel Niclosamide, dat gebruikt wordt tegen lintworm, zo meldt de NOS.

De onderzoekers gebruikten bij hun zoektocht verschillende databanken met bestaande medicijnen en middelen die in ontwikkeling zijn. In totaal screenden ze meer dan zesduizend stoffen. De werking van Niclosamide en andere middelen tegen zika is alleen nog aangetoond in onderzoek in het lab. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in Nature Medicine.

Hersenafwijkingen

De wetenschappers hebben stoffen gevonden die de vermenigvuldiging van het virus stoppen, maar ook middelen die beschadiging van de hersencellen van de foetus verhinderen. Zwangere vrouwen die een zika-besmetting oplopen hebben een verhoogde kans op een baby met ernstige hersenafwijkingen.

De onderzoekers adviseren om het middel aan mannen en niet-zwangere vrouwen die besmet zijn met het zika-virus te geven om de vermenigvuldiging van het virus zo veel mogelijk af te remmen, aldus de NOS. Zika wordt overgebracht door een mug. Ook seksuele overdracht is mogelijk. Het virus kan tot zes maanden overleven in sperma.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top