ACTUEEL

PvdA-leider: eigen risico zorg mogelijk weg

PvdA-leider Diederik Samsom voelt wel wat voor afschaffing van het eigen risico in de zorg. Hij wil daar serieus naar kijken, zo zei hij dinsdag tegen onder meer nieuwszender BNR.

"Ik wil dat de zorg toegankelijk blijft en ik wil dus alles doen om daarvoor te zorgen. Als daarvoor het eigen risico moet verdwijnen, dan zal dat gebeuren'', aldus Samsom. Hij kan nog niet zeggen of afschaffing in het verkiezingsprogramma van de PvdA komt.

Drie oppositiepartijen (GroenLinks, SP en PVV) maakten al duidelijk van de bijdrage af te willen. De kwestie kan bij coalitieonderhandelingen na de verkiezingen een rol gaan spelen. Inmiddels is bekend geworden dat het eigen risico volgend jaar niet wordt verhoogd, maar net als dit jaar 385 euro zal zijn. Het eigen risico ging de laatste jaren telkens wat omhoog. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

6 september 2016

De man moet niet nadenken, maar handelen!

V. Valk

7 september 2016

Het CAK kon voor de tegemoetkoming zorgkosten inzien wie gebruik maakt van het eigen risico. Herstel dat weer, dan komt het ook bij de juiste personen. Voor chronisch zieken is dat eigen risico al in januari voldaan. Daarna zijn er nog zoveel andere kosten. Helaas is die regeling afgeschaft en ondergebracht bij gemeentes waardoor veel mensen die tegemoetkoming niet krijgen of maar een schijntje. Voor mij, chronisch zieke, kom ik in mijn gemeente ondanks dat ik maar een klein inkomen heb (80% van het minimumloon) niet in aanmerking voor een tegemoetkoming die slechts 100,- bedraagt. Alleen mensen de 'echte minima' krijgen die en omdat ze al bekend zijn bij de gemeente (bijstandsuitkering) hoeven ze ook geen 10 pagina's in te vullen en 3 maanden bankafschriften te tonen. Veel gemeentes bieden hun een compensatie voor (zorg)kosten via Aanvullende Bijstand waar ik dus met mijn inkomen niet voor in aanmerking kom. Je zult zien dat als ze het eigen risico afschaffen er maar een beperkte groep van profiteert en dat zullen niet alle chronisch zieken zijn. Daarnaast worden chronisch zieken dan wel weer op een andere manier gepakt door een regeling die ervoor in de plaats komt. Bijvoorbeeld dat vergoedingen uit de zorgverzekering worden geschrapt. Ze hebben al zoveel mogelijkheden om ziektekosten enigzins te kunnen compenseren afgeschaft. Het afschaffen van het eigen risico is een druppel op een gloeiende plaat als je jaar in jaar uit met zoveel ziektekosten te maken hebt. Ik voel mij nog steeds in de kou staan. En tja...Samson..het is verkiezingstijd en dus tijd voor mooie beloftes die eenmaal op de pluche niet nagekomen worden.

Top