Finance

Schippers steunt ontwikkeling goedkopere medicijnen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft 2,8 miljoen euro toegekend aan de Stichting Fair Medicine. De stichting wil op een transparante manier geneesmiddelen ontwikkelen en produceren, en tegen zo laag mogelijke kosten beschikbaar stellen voor patiënten.

De ontwikkelkosten zijn op dit moment het belangrijkste argument van farmaceuten om vaak zeer hoge bedragen te vragen voor hun geneesmiddelen, terwijl er volgens het ministerie geen inzicht wordt gegeven of en waarom deze kosten daadwerkelijk zo hoog zijn. Fair Medicine wil dit doorbreken.

Begin dit jaar presenteerde minister Schippers een omvangrijke geneesmiddelenvisie met maatregelen. Het doel hiervan is om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te stellen aan patiënten. Het ondersteunen van nieuwe initiatieven en businessmodellen in de farmacie is een belangrijk onderdeel van het geneesmiddelenbeleid van de minister. De investering moet dan ook leiden tot meer inzicht en transparantie over de kosten van ontwikkeling van geneesmiddelen, en uiteindelijk tot goedkopere geneesmiddelen.

Subsidie

De subsidie is bedoeld om te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de visie van Fair Medicine. Aan de subsidie zijn verschillende voorwaarden verbonden, waaronder volledige openheid over de ontwikkelkosten, zeer beperkte winstmarges en de verplichting dat ook andere investeerders worden gevonden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top