ACTUEEL

Betere huidtransplantatie na brandwonden

Het VUmc werkt aan een nieuwe operatietechniek om samentrekken van littekenweefsel bij brandwonden tegen te gaan. Die moet voorkomen dat er veel hersteloperaties nodig zijn.

Dat schrijft VUmc in een persbericht. Perforatorgebaseerde interpositieplastiek heet die techniek, en onderzoeker en plastisch chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg promoveert op 23 september hierop. Zij onderzocht de nieuwe techniek in het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. Haar onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Gezond stuk huid

In de oude techniek wordt een huidtransplantaat gebruikt, die tijdelijk van doorbloeding wordt afgesneden. Daardoor krimpt het stuk huid na transplantatie. Met de nieuwe techniek worden eigen doorbloede huidlappen met onderliggend vetweefsel getransplanteerd. de operatie wordt de huidlap verplaatst naar de plek waar het trekkende brandwondenlitteken zit. Bloedvaten worden hierbij niet afgesneden, maar meegenomen naar de nieuwe plek. Na verloop van tijd groeit deze levende huid mee. Waar eerst een trekkend litteken zat, komt nu een gezond stuk huid.

Strak in het vel

Dit betekent dat patiënten niet meer het gevoel hoeven hebben dat ze ‘te strak in hun vel zitten’, waardoor ze belemmerd worden in bewegingen als het draaien van de nek of het strekken van een arm. Bovendien krijgen zij een mooiere huid terug en er zijn veel minder hersteloperaties nodig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top