Finance

'Ophef hogere premie overdreven en overhaast'

De commotie die her en der is ontstaan over de hogere premie die zorgverzekeraar DSW dinsdag voor 2017 heeft aangekondigd is voorbarig. Dat meldt Hartpatiënten Nederland dinsdag in een reactie.

"DSW is een bijzondere verzekeraar die geen winst maakt en eventueel gemaakte winst uitkeert aan verzekerden. Dat betekent dat verhogingen van andere verzekeraars wellicht kunnen meevallen. Die hebben immers vele miljoenen winst gemaakt'', aldus een woordvoerder.

"De ophef is overhaast en overdreven. Temeer omdat Zorgverzekeraars Nederland heeft laten weten dat de verzekeraars nog tot 19 november hebben om de hoogte van hun premie te bepalen.'' Dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) met een reactie wil wachten tot alle premies bekend zijn, noemt Hartpatiënten Nederland verstandig.

Oppositie heeft vragen

In de Tweede Kamer zijn uiteenlopende reacties te horen op de hogere premie die zorgverzekeraar DSW aankondigde. Oppositiepartijen D66, SP en ChristenUnie willen uitleg van het kabinet. Regeringspartij PvdA wijst erop dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie.

Volgens de SP laat dit zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was. SP-leider Emile Roemer stelt: "De koopkrachtplaatjes kunnen nu de prullenbak in. Er moeten snel nieuwe cijfers komen en compenserende maatregelen.'' PVV-leider Geert Wilders noemt de stijging ongelofelijk. "Hoe kan dit nou. De verzekeraars kunnen miljarden euro's met elkaar inzetten om de premie minder te verhogen en misschien zelfs te verlagen." ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt na het bekend worden van de DSW-premie dat het er somber uitziet. Ook Segers wil uitleg van het kabinet over mogelijke gevolgen.

Regeringspartij PvdA noemt de hogere zorgpremie een tegenvaller. "Het is altijd moeilijk in te schatten. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag gewoon mee met de premie, dus voor mensen met een laag inkomen, met alleen AOW, verandert er niets", aldus PvdA-leider Diederik Samsom. Halbe Zijlstra (fractievoorzitter VVD) erkent dat DSW altijd redelijk trendsettend is geweest. Hij wil afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zijlstra wijst erop dat er ook meer wordt vergoed via het basispakket. "Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top