ACTUEEL

AVL publiceert kwaliteitsindicatoren op website

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) publiceert vanaf 29 september zogenaamde ‘kwaliteitsdashboards’ over vijf grote kankersoorten. Die zijn bedoeld voor patiënten. Volgens het ziekenhuis is daarmee de eerste stap gezet op weg naar vergelijking van kankerbehandeling.

Dit meldt het AVL op haar website. Het betreft kwaliteitscijfers en –indicatoren voor borstkanker, longkanker, prostaatkanker, melanoom en dikke darmkanker.

De dashboards laten per kankersoort zien hoe patiënten de zorg en behandeling specifiek voor die tumorsoort waarderen (patiënttevredenheid), hoeveel patiënten er worden behandeld (bekwaamheid), hoe de behandelresultaten eruit zien (kwaliteitsindicatoren en overlevingscijfers) en de wachttijden. Ook is er voor elke kankersoort aandacht voor de innovatie in de behandeling.

Vertrouwen

De dashboards zijn in nauw overleg met patiënten ontwikkeld. Zij hadden stem in het ontwerp en in welke informatie wordt aangeboden. Patiënten zeggen dat ze de dashboards een duidelijke meerwaarde hebben. Op basis van transparante kwaliteitsinformatie kunnen zij een betere behandelingskeuze maken. Duidelijkheid over de ziekte en behandeling geeft hen het vertrouwen terug.

Vergelijken

Het voor patiënten nu misschien nog moeilijk te duiden wat de waarde is van sommige gepubliceerde cijfers, stelt het Antoni van Leeuwenhoek. Daar komt vanzelf verandering in als heel veel instellingen hun kwaliteitscijfers openbaar maken. Dan kunnen patiënten echt vergelijken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top