ACTUEEL

Steeds meer ouderen sterven na valincident

Vorig jaar zijn 3267 ouderen om het leven gekomen als gevolg van een val. Dat is fors meer dan vijf jaar geleden en het aantal blijft stijgen omdat ouderen langer thuis blijven wonen.

In 2010 waren er een derde minder dodelijke valincidenten en tien jaar geleden was dat de helft van nu. Dat berekende het CBS in opdracht van dagblad Trouw. Expertisecentrum VeiligheidNL veracht dat het aantal doden door vallen tot 2030 met nog eens driekwart zal stijgen. Dat impliceert dat de zorgkosten door vallen zullen toenemen van 810 miljoen euro naar 1,3 miljard in 2030.

Stijging

Die stijging loopt niet synchroon met de stijging van de gemiddelde levensduur. Het aantal dodelijke valincidenten stijgt harder dan de vergrijzing. Ook het aantal valongelukken zonder dodelijke afloop neemt toe. De afgelopen twee jaar is een derde van de ouderen weleens gevallen. Meer dan een kwart moest naar de huisarts, huisartsenpost, SEH of ziekenhuis. 

Medicijnen

Een van de oorzaken is dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Door de veranderingen in de Wlz neemt het aantal ongelukken toe, betoogt VeiligheidNL. Directe oorzaken voor vallen bij ouderen zijn ziekten of bijwerkingen van medicijnen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top