HRM

Psychiaters gaan opnieuw actievoeren voor pensioen

Psychiaters gaan opnieuw actievoeren voor pensioen

Psychiaters die in loondienst zijn bij zorginstellingen gaan op 17 januari voor de tweede keer actievoeren door een zondagsdienst draaien. De psychiaters zijn met hun werkgevers, vereniging in GGZ Nederland verwikkeld in een conflict over de aftopping van hun pensioen.

De pensioenen van psychiaters in dienst van geestelijke gezondheidszorg-instellingen worden sinds 1 januari 2015 door een kabinetsmaatregel afgetopt. Dat betekent dat over het salarisdeel boven de 100 duizend euro niet langer onder fiscaal gunstige voorwaarden pensioen kan worden opgebouwd. Zowel het werknemers- als werkgeversdeel van de pensioenpremie wordt daardoor verlaagd. Voor zo'n 2100 psychiaters betekent dit dat ze duizenden euro’s pensioen per jaar mislopen.

Werknemersorganisatie FBZ, de LAD en de Federatie Medisch Specialisten proberen al maanden tot een oplossing te komen met GGZ Nederland over de pensioenaftopping. Ruim 1250 psychiaters hielden op 1 november ook al een zondagsdienst. Vooralsnog zonder resultaat.

Onderhandelaar José Klerks begrijpt niet waarom GGZ Nederland niet bereid is tot een constructief gesprek. "Andere werkgevers in de zorg, zoals umc’s, gehandicaptenzorginstellingen en de Arbo Unie, hebben meteen een oplossing geboden en onlangs heeft ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen haar verantwoordelijkheid genomen. GGZ Nederland laat het echter afweten, waardoor psychiaters in de ggz op achterstand komen te staan."

Op dinsdag 17 januari komen psychiaters daarom opnieuw in actie. Op dit moment inventariseren FBZ, de LAD en de Federatie hoeveel psychiaters meedoen aan een tweede zondagsdienst. Klerks benadrukt dat de actiebereidheid groot is. "Dit gaat niet om geld, maar om het principe dat werkgevers en werknemers samen bijdragen aan een goed pensioen. Psychiaters laten het niet over hun kant gaan dat werkgevers het op dit punt laten afweten."
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top