ACTUEEL

Pauline Meurs voert opnieuw Skipr 99 aan

Pauline Meurs voert opnieuw Skipr 99 aan

RVS-voorzitter Pauline Meurs voert voor het tweede opeenvolgende jaar de Skipr 99 aan. Afgelopen jaar scherpte ze haar rol als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan door het debat over de spanning tussen een collectief stelsel en individuele waarden aan te slingeren.

Ook voegde ze aan de waaier van functies een toezichthouderschap bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) toe. Dit najaar werd Meurs door maandblad Opzij aangemerkt  als invloedrijkste vrouw in de gezondheidszorg. De top 3 wordt gecompleteerd door CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren, die zijn tweede plek bestendigt, en bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VUmc, die is gestegen vanaf plek 10.

In de bovenste regionen van de Skipr 99 verder geen grote verschuivingen, of het zou het wegvallen van AMC-topman Marcel Levi moeten zijn. Levi verlaat Nederland om aan de slag te gaan als Chief Executive van de University College London Hospitals (UCLH), een keten van academische ziekenhuizen. Daarmee vervalt de grond voor een notering in de Skipr 99. Internist Levi wordt bij het AMC opgevolgd door vakgenoot Hans Romijn, die op plek 69 in de Skipr 99 binnenkomt. Het is niet voor het eerst dat een Nederlandse topbestuurder in het buitenland aan de slag gaat. Zo werd oud-Radboudumc-topman Melvin Samsom in 2014 aangesteld bij het vermaarde Karolinska ziekenhuis in Stockholm.

Een andere opvallende naam die niet terugkeert in de Skipr 99 is die van Maasstad-topman Anton Westerlaken. Nadat hij eerder dit jaar het bestuursvoorzitterschap overdroeg aan Peter Langenbach, werd in december bekend dat hij zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen staakt.

Zwarte lijst

De meest opvallende ontwikkeling in deze editie van de Skipr 99 is direct gerelateerd aan de crisis in de ouderenzorg. Bestuurlijke zwaargewichten als Rob van Dam (als bestuursvoorzitter van Careyn in de vorige Skipr 99 op plek 41) en Ids Thepass traden kort na elkaar terug als gevolg van de publicatie van de lijst van slecht presterende verpleeghuizen van de IGZ. 

Generatiewisseling

Onder de toezichthouders van grote instellingen tekent zich met het afscheid van oudgedienden als George Möller (was voorzitter rvt LUMC) en Cees Maas (was voorzitter rvt Erasmus MC) voorzichtig een generatiewisseling af. De opvolger van Maas bij het Erasmus MC is Rode Kruis-directeur en oud-politicus Gijs de Vries, die daarmee op plek 44 de hoogste nieuwkomer is.

Het aandeel vrouwen blijft met circa een kwart van kandidaten op de lijst stabiel. Telde de Skipr 99 vorig jaar 26 vrouwen, dit jaar zijn dat er 24.  

Bekijk hier de volledige Skipr 99 van 2017 >>>

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Carla

21 december 2016

Veel mensen die niets zorginhoudelijks hebben gedaan in hun carrière.
De zorg is hard ziek.

Top