ACTUEEL

'Drastische maagverkleining beter dan bypass'

De eindresultaten voor obesitaspatiënten zijn vrijwel hetzelfde, toch is het beter om de maag drastisch te verkleinen dan een bypass aan te leggen. Het eerste geeft namelijk minder complicaties, Dat blijkt uit een onderzoek van Pim van Rutte van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

De gastric bypass wordt nu nog het vaakst toegepast bij patiënten die kans lopen voortijdig te overlijden door overgewicht. Bij deze operatie wordt de maag wat verkleind en het spijsverteringskanaal omgeleid.

Bij het alternatief, de zogenaamde 'gastric sleeve',  wordt tachtig procent van de maag weggesneden. Wel blijven de maagklep en de dunne darm intact. Dat vermindert het aantal bijwerkingen, zo meldt het Eindhovens Dagblad op basis van het onderzoek.

In het Obesitascentrum van het Catharina worden jaarlijks duizend patiënten behandeld. De helft ondergaat een bypass-operatie, de andere helft een maagverkleining. De keuze is afhankelijk van bijkomende kwalen, zoals diabetes of een hoog cholesterolgehalte.

Volgens Van Rutte kunnen meer patiënten voor een gastric sleeve kiezen. De resultaten op langere termijn zijn vergelijkbaar: binnen twee jaar is twee derde van het overgewicht verdwenen, aldus het ED.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top