ACTUEEL

IGZ gaat samen met ervaringsdeskundigen op inspectie

Inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan de komende maanden op pad met ervaringsdeskundigen. Samen gaan zij bezoeken brengen aan verpleeghuizen om te kijken naar kwaliteit en veiligheid van zorg.

Het is een proef, die loopt tot eind februari, meldt IGZ op haar website. In die tijd zullen 20 verpleeghuizen worden bezocht. IGZ werkt hiervoor samen met de Patiëntenfederatie Nederland. Die heeft een zorgpanel waaruit de ervaringsdeskundigen worden geselecteerd.

Bezoeken

De ervaringsdeskundigen krijgen een paar trainingsbijeenkomsten en doen minimaal 4 bezoeken aan verpleeghuizen. Die duren elk ongeveer een halve dag. Tijdens de bezoeken observeren de ervaringsdeskundigen de woonomgeving. Ook praten ze met de bewoners. Na elk bezoek delen zij met de inspecteurs wat ze gezien en gehoord hebben.

Doel

Aan het eind evalueert de inspectie samen met de ervaringsdeskundigen de proef. Het doel is om te kijken of ervaringsdeskundigen vaker kunnen worden ingezet.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

8 januari 2017

Prima! De verbinding tussen formeel toezicht en adviserende "experts by experience".
zal de eindgebruiker ten goede komen en de herkenbaarheid van de igz autoriteit bevestigen.
Naast voormalige zorgvragers kan de groep van experts zeker ook bestaan uit oud werkers uit de diverse sectoren waardoor de communicatie met de professionals van de igz wellicht nog gelijkwaardiger zal zijn.
Mevrouw Schippers laat een duidelijke visie op toezicht na; grenscorrecties bij de nza, de voedings en waren autoriteit op de weg terug en de igz in een nieuwe rol. Hulde!
Op weg naar 1 geïntegreerd instituut van en voor het Staatstoezicht ;een Hoog College van Staat zonder hybride ministeriële correctie , aansturing en budgetklem.
Zie mevrouw Schippers daar zomaar de eerste President van worden.

Top