Finance

Erasmus MC gaat meer biosimilars voorschrijven

Het Erasmus MC gaat de komende jaren meer biosimilars voorschrijven. Volgens het ziekenhuis leidt dit tot een miljoenenbesparing.

Niet alleen zijn de middelen zelf goedkoper, ze hebben ook tot gevolg dat merkmedicijnen tientallen procenten in prijs dalen. Tegen 2020 verwacht het Erasmus MC zo'n 20 miljoen euro per jaar te kunnen besparen dankzij biosimilars. Per patiënt die bijvoorbeeld Humira of Enbrel krijgt voorgeschreven, kan het jaarlijks 5000 euro schelen.

"De apotheek van het Erasmus MC spant zich enorm in voor deze middelen", aldus Arnold Vulto, hoogleraar ziekenhuisfarmacie. "De werking ervan is hetzelfde als die van de duurdere merkmedicijnen. Ook qua veiligheid en bijwerkingen zijn biosimilars een volwaardig alternatief. We merken wel dat de dokters er nog aan moeten wennen."

Zijn apotheek beschikt samen met de Katholieke Universiteit Leuven over een actieve onderzoeksgroep, met vier hoogleraren en twee promovendi. Het Erasmus MC gebruikt bijvoorbeeld al jaren biosimilars van epo (groeifactor voor rode bloedcellen) en filgrastim (groeifactor voor witte bloedcellen). Vulto: "Alleen al met deze twee hebben we de afgelopen jaren tonnen op de geneesmiddelenrekening bespaard."

Besparing

De patiënt heeft er baat bij, zegt hij. De besparing die het Erasmus MC ermee boekt, gaat retour naar de aanvragende afdelingen, onder meer als ruimte voor het gebruik van kostbare nieuwe medicatie. Volgens Vulto zijn biosimilars niet minder goed dan de originele geneesmiddelen: "Integendeel, uit Noors onderzoek weten we dat ze echt even goed zijn. Dat is ook logisch, want het zijn vrijwel kopieën van het origineel. De gelijkwaardigheid ervan moet in Europa wettelijk worden aangetoond."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top