Finance

Novadic-Kentron lijdt opnieuw miljoenenverlies

Verslavingsinstelling Novadic-Kentron heeft een verlies van 6,7 miljoen euro geboekt en staat "op de rand van de afgrond". Dit meldt RTL Z op basis van de recent verschenen concept-jaarrekening over 2015.

In 2014 leed de instelling al een verlies van 6,4 miljoen euro. Bestuurder Walther Tibosch zei tegen BN/De Stem in december 2016 dat Novadic-Kentron failliet zal gaan als er niet snel financiële zekerheid komt. Tegen RTL Z zegt hij nu dat de situatie kritisch is, "maar niet hopeloos".

De nieuwe verliezen zijn grotendeels het gevolg van verkeerd gedeclareerde zorg, aldus RTL Z. Uit onderzoek zou blijken dat de zorgaanbieder in 2014 en 2015 ten onrechte miljoenen in rekening bracht bij de zorgverzekeraars. De verleende zorg zou niet hebben voldaan aan de eisen die verzekeraars stellen voor declaratie. In principe kunnen de zorgverzekeraars het geld terugclaimen, maar het is volgens Tibosch niet zeker hoeveel ze daadwerkelijk gaan terugvorderen.

Financieringseisen van de banken

Door het nieuwe miljoenenverlies is de financiële positie van Novadic-Kentron "nog zorgwekkender geworden", volgens RTL Z. De zorgaanbieder voldeed al niet meer aan de financieringseisen van de banken, inmiddels is de solvabiliteit verder gedaald tot 8,2 procent. De huisbanken hanteren voor hun kredieten een eis van minimaal 15 procent.

Novadic-Kentron erkent in het jaarverslag dat het niet aan de financieringseisen voldoet, waar de banken geen tijdelijke toestemming hebben gegeven. Voor 2017 zijn "aanvullende liquiditeiten" nodig, ofwel meer leningen. Daardoor is "het voortbestaan van de stichting onzeker", schrijft de instelling volgens RTL Z. Novadic-Kentron onderhandelt met de zorgverzekeraars, de banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector over een structurele oplossing, om te voorkomen dat de zorgverlener omvalt.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top