Finance

De Friesland publiceert labkosten

Zorgverzekeraar De Friesland gaat bekendmaken wat de kosten zijn van laboratoriumonderzoeken voor patiënten die in behandeling zijn bij hun huisarts. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Volgens de krant is De Friesland daarmee de eerste zorgverzekeraar die de deze kosten publiceert. Ook de prijskaartjes voor reguliere diagnostische zorg bij ziekenhuizen worden openbaar gemaakt. Woordvoerder Gerrie Riemersma legt in het Friesch Dagblad uit dat het met name gaat om zaken als röntgenfoto’s en mri-scans. “Over de kosten van deze onderzoeken krijgen wij de meeste vragen", aldus Riemersma. “Voor andere behandelingen geldt dat we over de kosten eigenlijk geen vragen krijgen."

Keuzevrijheid

Huisarts Bart Maats vraagt zich in het Friesch Dagblad af wat de patiënt aan openbaarmaking heeft, aangezien de keuzevrijheid zeer beperkt is. De Friese huisartsen sturen alle stalen normaliter naar het laboratorium Izore in Leeuwarden. “In theorie zouden die ook naar een ander laboratorium kunnen worden gestuurd”, zegt Maats. “Maar dat zou betekenen dat de huisarts ook de materialen en formulieren moet hebben van al die andere laboratoria. Dat zou organisatorisch een groot probleem worden, waarbij ook de kans op fouten heel groot wordt." Bovendien hechten de huisartsen aan de korte lijnen kort met Izore.

Toch kan het voor patiënten lonen om vooraf de tarieven te bekijken. Soms verschillen die sterk per ziekenhuis. De huisarts kan dan desgevraagd naar een specifiek ziekenhuis doorverwijzen.

In augustus besloot CZ als eerste zorgverzekeraar de tarieven te publiceren van behandelingen per ziekenhuis. Op die lijst ontbraken de laboratoriumkosten van patiënten die bij de huisarts komen voor bloedonderzoek of andere onderzoeken die in opdracht van een huisarts worden gedaan. Deze kosten vallen onder het eigen risico, in tegenstelling tot de kosten van de huisarts, en komen daarom vaak voor rekening van de patiënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top