Finance

VVD-plan voor verpleeghuiszorg onder vuur

Het plan van regeringspartij VVD om 2 miljard euro extra uit te trekken voor de verpleeghuiszorg is woensdag fel bekritiseerd in de Tweede Kamer. Onder andere SP en GroenLinks zeiden dat de liberalen zich, na jaren van bezuinigingen, moeten schamen dat ze vlak voor de verkiezingen met dit voorstel komen.

Het voorstel werd dinsdag gedaan door premier Mark Rutte in een interview met het AD, maar het was woensdag in een debat Tweede Kamerlid Sjoerd Potters (VVD) die het moest ontgelden. Fleur Agema van de PVV noemde het voorstel "achterbaks". Volgens haar zijn ouderen voor de VVD "alleen campagnemateriaal". Ook Renske Leijten van de SP was niet bepaald onder de indruk van het VVD-plan. "Ga je schamen!", beet ze Potters toe.

Vera Bergkamp van D66 vroeg staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die in het kabinet over de verpleeghuiszorg gaat, wanneer hij hoorde van het VVD-voorstel. Maar de bewindsman liet zich geen commentaar ontlokken. "Ik was niet betrokken bij de opstelling of de doorrekening van het verkiezingsprogramma van de VVD", aldus Van Rijn. Wel zei hij in algemene zin blij te zijn als partijen meer geld beschikbaar willen stellen voor verpleeghuizen. "Het gaat niet om het moment van de bekering, maar om de bekering. Dat lijkt me een goede zaak."

Manifest voor ouderenzorg

Het huidige kabinet trok onlangs al 100 miljoen euro uit voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen. Alle partijen in de Kamer schaarden zich eind vorig jaar achter een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest voor ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers volgt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Irenea Scholten

9 februari 2017

Het is inderdaad jammer dat de schijn bestaat dat er verkiezingen aan te pas moeten komen om de ouderenzorg in verpleeghuizen weer serieus op de agenda te zetten. Het wordt een stijle weg omhoog als de beloftes waar worden gemaakt, want er is zwaar bezuinigd in onze sector en ons imago is aardig geschaad door de vele negatieve berichten in de media. Ik ben trots op alle medewerkers die iedere dag toch de moed erin hebben gehouden en met een vriendelijk gezicht warme zorg geven. Ook de mantelzorgers hebben het zwaar gehad. Veelal is dat de partner van de 85 plusser die bij ons komt wonen. Naast investeren in medewerkers, mantelzorgers en projecten zou ik voor willen stellen om integraal te gaan denken.
Door bv de medische zorg voor ouderen te optimaliseren en voor bv iedereen met een Zorgzwaartpakket 5 (beschermd wonen met intensieve dementiezorg) de behandelcomponent standaard toe te voegen. Nu moeten deze mensen zelf met hun huisarts samenwerken, maar ook met eventuele eerste lijns para-medici en zelf hun persoonlijke hulpmiddelen (incontinentiematerialen bv.) inkopen. Als dit niet meer lukt, dan is het de mantelzorger die hiervoor verantwoordelijk is, maar meestal komt een groot deel van de coördinerende en alarmerende werkzaamheden bij onze zorgmedewerkers terecht.
In Den Haag hebben we een fantastische ouderenpoli met zeer gekwalificeerd team aan professionals, die in samenwerking met het LUMC graag een model willen ontwikkelen voor integrale, medische ouderenzorg: een punt waar generieke huisartsenzorg, gespecialiseerde ziekenhuiszorg en de individuele oudere samenkomen en de zorg integraal wordt beschouwd en gefaciliteerd.
De huidige financieringstructuur en de schotten daarin zorgen er nu nog voor dat dit (nog) niet lukt.
Toch zou het wel eens een reuzenslag kunnen zijn in de kwaliteit van de ouderenzorg en wellicht zelfs een mooie paradox: investeren om te bezuinigen (en niet alleen op euro's).
Dus: als de beloofde middelen vrij komen, hou ik me samen met het Haagsche professionele team zoals hiervoor genoemd, aanbevolen voor een dialoog!

Top