Finance

'Thuiszorgsector lijdt 149 miljoen verlies'

De thuiszorgsector lijdt per jaar in totaal bijna 150 miljoen euro verlies. Dat komt doordat persoonlijke verzorging aan huis meer kost dan het maximumtarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hiervoor hanteert.

Verpleging aan huis levert wel winst op, omdat de kostprijs voor dit onderdeel lager is dan het NZa-tarief. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek dat de NZa heeft laten uitvoeren in de sector. De organisatie wil de tarieven voor verzorging en verpleging herzien, omdat de huidige tarieven gebaseerd zijn op onderzoek uit het jaar 2000.

Per uur verzorging wordt gemiddeld bijna 7 euro verlies geleden, dat is 15 procent. Op elk uur verpleging is het rendement ruim 10 euro, omgerekend 14 procent. De winst op thuisverpleging trekt het verlies op thuisverzorging niet recht, omdat de organisaties veel meer uren verzorging (68 procent van de uren) dan verpleging leveren.

Andere afspraken

Volgens de NZa lijden niet alle thuiszorgorganisaties verlies, omdat zij vaak zelf andere afspraken maken met de zorgverzekeraars, aldus een woordvoerster. Dan baseren zij zich niet op het NZa-tarief maar spreken ze een eigen tarief af. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

15 april 2017

"Volgens de NZa lijden niet alle thuiszorgorganisaties verlies, omdat zij vaak zelf andere afspraken maken met de zorgverzekeraars, aldus een woordvoerster. Dan baseren zij zich niet op het NZa-tarief maar spreken ze een eigen tarief af"? Terwijl de NZa een maximumtarief vastgesteld heeft (zie eerste alinea)?

R. van Soelen

15 april 2017

Inderdaad bijzonder benieuwd naar welke verzekeraar tarieven boven max van NZa overeenkomt.

hans peltenburg

19 april 2017

Oplossing : één tarief.

Hans Buijing

19 april 2017

Opmerkelijk ook omdat de meeste aanbieders geen onderhandeling ervaren maar bij het spreekwoordelijk kruisje moeten tekenen. En dat Tarief ligt dichter bij de 70% NZA tarief dan 100%.
En voorstel 1 tarief hanteren van dhr . Peltenburg is ondoordacht. Het gaat uit van de gedachte van uitmiddelen bij grote aantallen declaraties bij grote aanbieders. Veel aanbieders zijn kleine en/of hebben specialistische zorg of zijn niche-speler (bijzondere doelgroepen) en lveren zorg op maat (ook menselijke maat). Die gaan dan allemaal kopje onder.

Top