Finance

KWF trekt ruimt 26 miljoen uit voor kankeronderzoek

KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten in 13 Nederlandse onderzoeksinstituten. De bedragen variëren van bijna 150 duizend euro voor een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe behandelmethode tot ruim 1,6 miljoen euro voor een internationale studie naar darmkanker.

De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, schrijft het KWF.

Veel projecten draaien om de vraag of het mogelijk is om te voorspellen of een patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Doel is om betere behandeling op maat te kunnen bieden en overbehandeling te voorkomen. Zo bestuderen onderzoekers aan het Radboudumc de mogelijkheid om de effecten van immunotherapie - waarbij het afweersysteem kankercellen kan opsporen en bestrijden - bij patiënten vooraf te bepalen.

Onderzoek

KWF-directeur Michel Rudolphie benadrukt het belang van onderzoek naar kanker: "Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de vijfjaarsoverleving gestegen van 25 procent toen naar 62 procent anno nu. Een goede stijging, maar het geeft aan dat er in het belang van de patiënt nog een flinke wereld te winnen valt. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij cruciaal."

Alle gehonoreerde projecten gaan binnen zes maanden van start.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top