Finance

Farmaceuten positiever over 2017

De Noord-Amerikaanse farmaceuten Allergan en Valeant zijn positiever geworden over de vooruitzichten voor 2017. Beide ondernemingen zien in hun financiƫle prestaties in het eerste kwartaal aanleiding de winstverwachting voor dit jaar te verhogen, blijkt uit de dinsdag gepresenteerde kwartaalberichten.

Allergan, dat Botox als bekendste product heeft, profiteerde vooral van overnames. Afgelopen kwartaal nam de omzet met dik 5 procent toe tot 3,6 miljard dollar (3,3 miljard euro). Het bedrijf zag het operationeel verlies wel flink oplopen naar 906 miljoen dollar, vooral door afschrijvingen en hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Afgezien van enkele eenmalige posten waren de resultaten van Allergan beter dan door Bloomberg gepolste analisten hadden voorzien. Ook de verkopen van Botox, goed voor ruim een vijfde van de totale omzet, overtroffen de verwachtingen. Mede dankzij de bijdrage van recent overgenomen bedrijven valt over heel 2017 de winst hoger uit dan eerder was voorspeld.

Branchegenoot Valeant is juist bezig bezittingen af te stoten om zijn schuldenlast te verkleinen. Het bedrijf zag de opbrengsten afgelopen kwartaal met 11 procent dalen tot 2,1 miljard dollar. Wel wist het een verlies van 373 miljoen dollar een jaar eerder, om te buigen in een winst van 628 miljoen dollar.

Ook de resultaten van Valeant verrasten daarmee in positieve zin. Dat geldt zeker voor de vooruitzichten die het bedrijf schetste voor de rest van het jaar. Waar sommige analisten na een aantal eerdere winstwaarschuwingen ernstig rekening hielden met een verlaging van de prognoses, deed Valeant er juist een schepje bovenop. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top